Rollenspellen - Nieuwetijdsgenezen

Ga naar de inhoud

Rollenspellen

Behandelingen
Geschikt voor:

Bewust worden van je gedrag en verkeerde reacties, gedragspatronenaanpassen, assertiviteit verhogen.

Er zijn mensen die heel erg vast zitten in hun denken en worstelen met relatieproblemen. Dat kan met je ouders zijn, je partner, je kinderen of je werk. In zo'n geval kan een rollenspel uitkomst bieden. Door een bepaalde situatie zo echt mogelijk na te spelen en je er op die manier helemaal in te trekken, reageer je meestal weer op de manier waarop je anders ook altijd reageert.

Op dat moment kan ik je daar bewust van maken en gaan vragen waarom je dat doet. Dan blijkt heel vaak dat er een oud (verwachtings)patroon achter zit. Dat maak ik dan bespreekbaar en daarna gaan we op zoek naar de oorzaak. Vaak kom je dan uit bij je ouders (je hebt een deel van hun gedrag gekopiëerd), of bij angsten (je probeert iets te vermijden, maar hebt dat zelf niet in de gaten), of je denkt te weten waarom de ander iets zegt of doet en de ander snapt dan niets van jouw reactie omdat het om iets heel anders gaat, of je projecteert je eigen onvolkomenheden en beperkingen op de ander.

Door je bewust te worden van hoe je reageert en waarom je dat doet, leer je jezelf veel beter kennen en kun je dat gedrag corrigeren. Door zo'n rollenspel een aantal malen te herhalen, leer je daar mee om te gaan en het eindresultaat is meestal dat je om je zelf moet lachen... Jeetje, was het zo simpel?

.

Terug naar de inhoud